Kreditna linija za finansiranje MMSP

Bez autora
Jul 17 2012

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je Erste banci u Srbiji odobrila kreditnu liniju od 10 miliona evra za finansiranje srpskih mikro, malih i srednjih preduzeća. MMSP predstavljaju glavni izvor zaposlenosti u privatnom sektoru u Srbiji i daju veliki doprinos ekonomiji zemlje, ali u aktuelnom ekonomskom okruženju kompanije se suočavaju sa ograničenim pristupom finansiranju rasta i razvoja.Kredit odobren u okviru kreditne linije EBRD-a za zapadni Balkan i Hrvatsku pomoći će Erste banci da odgovori na potražnju privatnih preduzeća za kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim kreditima.

Kreditna linija za finansiranje MMSPEvropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je danas da je Erste banci u Srbiji odobrila kreditnu liniju od 10 miliona evra za finansiranje srpskih mikro, malih i srednjih preduzeća.

MMSP predstavljaju glavni izvor zaposlenosti u privatnom sektoru u Srbiji i daju veliki doprinos ekonomiji zemlje, ali u aktuelnom ekonomskom okruženju kompanije se suočavaju sa ograničenim pristupom finansiranju rasta i razvoja.

Kredit odobren u okviru kreditne linije EBRD-a za zapadni Balkan i Hrvatsku pomoći će Erste banci da odgovori na potražnju privatnih preduzeća za kratkoročnim, srednjeročnim i dugoročnim kreditima.

Najmanje 60 posto kreditne linije EBRD-a Erste banka će upotrebiti za podršku privredi van srpske prestonice. Pored finansiranja MSP, Erste Banka namerava da deo sredstava plasira i najmanjim pravnim licima, kao i mikro preduzećima i preduzetnicima.

“EBRD nastavlja svoju uspešnu saradnju sa Erste Bankom u Srbiji u okruženju prepunom izazova. Kroz ovu kreditnu liniju data je podrška razvoju MMSP segmenta, jednog od glavnih pokretača ekonomskog oporavka, posebno u oblastima van glavnog grada” rekao je Henry Russell, direktor EBRD-a za finansijske institucije zapadnog Balkana, Hrvatske, Belorusije i Moldavije.

“Ova kreditna linija će nam obezbediti dodatna sredstva za finansiranje većeg broja kompanija širom Srbije po konkurentnim uslovima, što je veoma važno s obzirom na trenutne potrebe MMSP sektora”, istakao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste banke a.d. Novi Sad. On je dodao da ova nova sredstva predstavljaju i važan korak u saradnji Erste banke u Srbiji sa EBRD-om, koja je započela prošle godine.

Od početka svog poslovanja u Srbiji, EBRD je investirala više od tri milijarde evra u različite sektore ekonomije Srbije, u ukupnoj vrednosti od oko 6 milijardi evra.

Erste banka se obavezala da finansira pojedinačne i korporativne klijente. U 2011. godini portfolio plasmana privredi Erste banke je uvećan za 8,1 posto u odnosu na kraj prethodne godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik